Повечето от соларни панели на пазара днес за фотоволтаични енергийни системи могат да се поберат в три категории:

Слънчевите клетки, които изграждат панела, определят кой тип е. Всеки тип слънчеви клетки има различни характеристики, което прави някои панели по -подходящи за различни ситуации. Създадохме пълно ръководство за монокристални, поликристални и тънкослойни слънчеви панели, за да ви помогнем да решите кой тип е подходящ за вашия дом и бизнес.

Монокристалните соларни панели са най -популярните фотоволтаични панели, използвани във Фотоволтаичните електроцентрали (ФЕЦ). Монокристалните силициеви слънчеви клетки се произвеждат по нещо, наречено метода на Чохралски, при което кристал от „силиций“ на силиций се поставя в разтопен съд с чист силиций при висока температура. Този процес образува единичен силициев кристал, наречен слитък, който се нарязва на тънки силиконови пластини, които след това се използват в соларните панели. Съществува повече от един вид монокристален слънчев панел. На пазара има няколко разновидности монокристални слънчеви панели, от които да избирате. Пасивираните излъчващи и задни контактни клетки, по -често наричани PERC клетки, става все по-популярна монокристална опция. PERC клетките преминават през различен производствен и монтажен процес, който увеличава количеството електричество, което клетките могат да произвеждат. Bifacial соларни панели, друга монокристална технология, могат да генерират електричество както от предната, така и от задната страна на модула и набират сила, монтирани на земята.

Поликристалните панели, понякога наричани „мултикристални панели“, са популярни сред потребителите, които искат да инсталират слънчеви панели с ограничен бюджет. Подобно на монокристалните панели, поликристалните панели са направени от силициеви слънчеви клетки. Процесът на охлаждане обаче е различен, което причинява образуването на множество кристали, за разлика от един. Поликристалните панели, използвани в жилищни домове, обикновено съдържат 60 слънчеви клетки.

Тънкослойните фотоволтаични панели се използват най-вече в мащабни комунални и промишлени слънчеви инсталации поради по-ниските им коефициенти на ефективност. Тънкослойните слънчеви панели се правят чрез нанасяне на тънък слой от фотоволтаично вещество върху твърда повърхност, като стъкло. Някои от тези фотоволтаични вещества включват аморфен силиций (a-Si), меден индий галиев селенид (CIGS) и кадмиев телурид (CdTe). Всеки от тези материали създава различен „тип“ слънчев панел, но всички те попадат под тънкослойния чадър на слънчевите клетки. По време на производствения процес фотоволтаичното вещество образува тънък лек лист, който в някои случаи е гъвкав.

Най -висока производителност солаерн панел: Монокристални соларни панели

Степента на ефективност на монокристалните слънчеви панели варира от 17% до 22%, което им дава титлата на най -ефективния тип слънчеви панели. По -високият рейтинг на ефективност на монокристалните панели ги прави идеални за домове с ограничено покривно пространство, тъй като ще ви трябват по -малко панели, за да генерирате необходимото електричество.

Тъй като монокристалните слънчеви клетки са направени от монокристален силиций, електроните могат лесно да преминават през клетката, увеличавайки общата ефективност. Не само, че монокристалните панели имат най -високите рейтинги на ефективност, те обикновено имат и най -високите мощности. Повечето монокристални панели на пазара днес ще имат мощност от най -малко 320 вата, но могат да достигнат до около 375 вата или повече!

Производителност от среден клас соларен панел: Поликристални соларни панели

Оценките за ефективност на поликристалните панели обикновено варират от 15% до 17%. По -ниските нива на ефективност се дължат на начина, по който електроните се движат през слънчевата клетка. Тъй като поликристалните клетки съдържат множество силициеви клетки, електроните не могат да се движат толкова лесно и в резултат на това намаляват ефективността на панела.

По -ниската ефективност на поликристалните панели също означава, че те са склонни да имат по -ниска изходна мощност от монокристалните панели, обикновено вариращи между 240 вата и 300 вата. Някои поликристални панели имат мощност над 300 вата. Новите технологии и производствените процеси обаче дадоха леко повишаване на ефективността и мощността на поликристалните панели през годините, бавно затваряйки разликата в производителността между моно и поликристални панели.

Най-ниско представяне соларни панели: Тънък филм соларни панели

Тънкослойните слънчеви панели имат невероятно ниска ефективност. Едва преди няколко години ефективността на тънките филми беше едноцифрена. Наскоро изследователите са постигнали 23,4% ефективност с прототипи от тънкослойни клетки, но тънкослойните панели, които се предлагат на пазара, обикновено имат ефективност в диапазона 10–13%.

За да задоволите енергийните си нужди, ще трябва да инсталирате повече тънкослойни панели на голяма площ, за да произвеждате същото количество електроенергия като кристалните силициеви слънчеви панели. Ето защо тънкослойните слънчеви панели нямат смисъл за жилищни инсталации, където пространството е ограничено. Забавен факт! Панелите от тънък филм имат най -добрия температурен коефициент, въпреки че имат по -ниски характеристики в повечето други категории, тънкослойните панели обикновено имат най -добрия температурен коефициент, което означава, че с повишаването на температурата на слънчевия панел, панелът произвежда по -малко електроенергия. Температурният коефициент ви казва с колко изходната мощност ще намалее за всеки 1*C над 25*C, който панелът получава. Стандартният температурен коефициент за моно и поликристални панели обикновено пада някъде между -0,3% и -0,5% на *C. Тънкослойните панели, от друга страна, са около -0,2% на *C – което означава, че тънкослойните панели са много по -добри в пренасянето на топлината от другите видове панели.

Тип соларен панел по ценанай-висока цена: Монокристални панели

Монокристалните панели са най-скъпите от трите вида слънчеви панели поради техния производствен процес и по -високи характеристики. Въпреки това, тъй като производствените процеси и технологията на слънчевите панели като цяло са се подобрили, разликата в цената между монокристалните и поликристалните панели е намаляла значително.

Средна цена соларен панел: Поликристалните панели

Поликристалните панели са най -евтиният вариант за собствениците на жилища, работещи на слънчева енергия, без съществено да се жертват производителността на панелите. Ниските цени позволиха на поликристалните панели да заемат значителен пазарен дял в жилищните слънчеви инсталации между 2012 и 2016 г. Но както казахме по -рано, ценовата разлика между монокристални и поликристални панели се намалява. Сега, повече собственици са готови да платят малко по -висока цена, за да получат значително по -добра ефективност и мощност от монокристални панели.

Най -ниска цена: Панели от тънък филм

Тънкослойните слънчеви панели имат най -ниските разходи за типовете слънчеви панели, до голяма степен защото са по -лесни за инсталиране и изискват по -малко оборудване. Въпреки това, те също имат много по -ниски възможности за изпълнение и изискват значително количество пространство за генериране на достатъчно електричество за захранване на дом. Освен това тънкослойните панели се разграждат много по-бързо от другите видове панели, което означава, че те трябва да се сменят по-често, което води до по-дългосрочни повтарящи се разходи.