Инвестициите в системите за съхранение на енергия нарастват, тъй като разходите за батерии намаляват наполовина през следващото десетилетие
Инвестиции за над 40 милиарда долара – основно в складове и производствени сгради
Броят на инсталациите за съхранение на енергия по целия свят ще нараства стремглаво, от скромните 9GW / 17GWh, внедрени към 2018 г., до 1,095 GW / 2,850GWh до 2040 г., сочи последната прогноза на изследователската компания BloombergNEF (BNEF).

Този 122-кратен бум на стационарно съхранение на енергия през следващите две десетилетия ще изисква инвестиции в размер на 662 милиарда долара, според оценките на BNEF.

Това ще стане възможно чрез по-нататъшно рязко спадане на цената на литиево-йонните батерии, което се дължи на масовото им използване не само в системите за съхранение на електроенергия, но и в електрическите превозни средства.

Мащабни промени в електроенергийната система и транспорта

Благодарение на намаляващите разходи за изграждане на соларна или вятърна електрическа система се очаква към 2040г. 40% от световната електроенергия да бъде от ВЕИ, спрямо 7% днес. Междувременно електрическите превозни средства могат да станат една трета от световния парк за ППС.

Предвижда се общото търсене на акумулатори от двата основни сектора до 2040 г. да бъде 4,584 GWh.